Vervormingen van de wervelkolom-uitdaging voor visualisatie en wiskundige analyse

Een vervorming van de wervelkolom is de orthopedische ziekte die het vaakst voorkomt bij kinderen. Scoliose is een multifactoriële vervorming in drie dimensies (3D) waarbij zich altijd elementaire vervormingen in de drie voornaamste vlakken voordoen: laterale kromming in het frontale vlak, anteroposteriore afwijking in het sagittale vlak en vertebrale axiale rotatie in het horizontale vlak.

Ondanks duidelijke bewijzen van het driedimensionale karakter van scoliose was visualisatie van het horizontale vlak, het belangrijkste element van vervorming van de wervelkolom - bij gebrek aan geschikte technische middelen -, niet beschikbaar.
Symptomen die gepaard gaan met scoliose bij volwassenen zijn voornamelijk te wijten aan degeneratie van structuren die ondersteuning bieden voor de wervelkolom. Deze veranderingen, die vaak "artritis van de wervelkolom" worden genoemd, kunnen op alle niveaus van de rug optreden. Ten gevolge van veroudering en artritis kunnen een progressieve vernauwing van de ruimten van schijven tussen de wervels, evenals een vernauwing van de ruimte voor de zenuwen (lumbale stenose) optreden.
Degeneratie van de wervelkolom maakt deel uit van het normale verouderingsproces bij alle personen. Het lijkt erop dat in de meeste gevallen de wervelkolom meer rigide met de leeftijd wordt, maar geen abnormale krommingen ontwikkelt en slechts zeer weinig of geen pijn veroorzaakt.

In andere gevallen verliest de wervelkolom haar structurele stabiliteit bij het ouder worden en geleidelijk ontwikkelen zich abnormale krommingen die pijnlijk kunnen worden en symptomen veroorzaken, zoals pijn in de onderrug, gebogen houding, problemen met de benen (gevoelloosheid, zwaarte, tintelingen, pijn en zwakheid) en progressieve moeilijkheden waarvoor frequente periodes van rust nodig blijken te zijn.
"Alles wat 3-dimensionale visualisatie is, vormt een grote uitdaging”
De benadering van de “Scoliosis Research Society Working Group on 3 D Terminology of Spinal Deformities” van 1994 maakt uitgebreid gebruik van "ondersteunende"plannen waarop de wervelkolom wordt geprojecteerd. Deze maatregelen zijn niet echt 3D, maar deze aanpak bestaat erin om “quasi-3D-maatregelen te nemen die een redelijk compromis tussen de wiskundige zuiverheid en de conceptuele en praktische grenzen vertegenwoordigen”. (Stokes IA Three-dimensional terminology of spinal deformity. A report presented to the Scoliosis Research Society by the Scoliosis Research Society Working Group on 3-D terminology of spinal deformity. Spine 1994 Jan 15; 19(2): 236-48).

Onlangs werd een nieuw concept van vectoren, gebaseerd op de reconstructie van 2D EOS beelden voorgesteld, om de interpretatie van 3D-EOS gegevens, vooral met betrekking tot beelden op het horizontale vlak, te vergemakkelijken.

De analyse van vectorgegevens van de wervel kan leiden tot een beter begrip van idiopathische en degeneratieve scoliose en kan de ontwikkeling van nieuwe concepten in therapeutische procedures bevorderen.

Projectcoördinatie

>Prof. Tamas Illés